Kvitová v Zhuhai vyhrála turnaj WTA Elite Trophy!

08.11.2016 11:03

Petra Kvitová si v závěru sezony 2016 připsala druhý letošní titul. Česká tenistka v čínském Zhuhai vyhrála bez ztráty setu turnaj pro dvanáct tenistek, které se nedostaly na Turnaj mistryň, když ve finále přehrála Ukrajinku Jelinu Svitolinovou.

Petra Kvitová ke dvěma triumfům z Wimbledonu (2011 a 2014) či jednomu z Turnaje mistryň (2011) přidala další cenou trofej. Tento týden ovládla druhý ročník podniku WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai, kam je zváno dvanáct tenistek; jedenáct, které se nedostanou na Turnaj mistryň, plus jedna na divokou kartu.  

Šestadvacetiletá Češka soutěží prošla bez ztráty setu. Ve skupině smetla Italku Robertu Vinciovou, krajanku Barboru Strýcovou, v semifinále nedala šanci domácí Shuai Zhang a v dnešním finále přehrála Ukrajinku Jelinu Svitolinovou. O čtyři mladší soupeřku porazila už pošesté v řadě, smetla ji počtvrté během necelých čtyř měsíců a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 6-1.

Do dnešního zápasu Kvitová nevstoupila ideálně. Za stavu 1-1 neproměnila brejkbol, nefungoval jí servis a po sérii chyb prohrávala 1-4. Ale pak získala sedm gamů v řadě a byť v druhé sadě nepotvrdila brejk na 4-1, drama v závěru nepřipustila. I díky 31 winnerům zvítězila za 70 minut hry 6-4 6-2. 

Kvitové se letos příliš nedařilo. Rozešla se s trenérem Davidem Kotyzou a dlouho čekala na finále. V létě však získala bronzovou medaili z olympijských her a nárůst formy potvrdila během podzimu, když tři ze čtyř turnajů zakončila finálovým zápasem a z Číny si odvezla dva tituly - před měsícem triumfovala v konkurenci takřka celé světové špičky ve Wuhanu a nyní i v Zhuhai. 

"Čína je pro mě šťastná, odehrála jsem tu další povedený turnaj. WTA Elite Trophy je skvělá akce a já tu prožila úžasný týden," řekla Kvitová, která je aktuálně bez trenéra. V Zhuhai byla pouze s kondičním koučem Davidem Vydrou. Celkově získala 19. titul v kariéře, když svou finálovou bilanci vylepšila na 19-7. Rok zakončí na 11. místě světového žebříčku, na které se posune z třinácté pozice.

Sezona pro Kvitovou ale ještě nekončí, příští víkend ji čeká finále Fed Cupu. České tenistky v čele s Karolínou Plíškovou budou ve Štrasburku usilovat o hattrick a pátý triumf během posledních šesti let.

V loňském premiérovém ročníku WTA Elite Trophy se v Zhuhai probojovala do finále Karolína Plíšková, ale podlehla v něm Američance Venus Williamsové. Letos si Plíšková zahrála na Turnaji mistryň v Singapuru.

• WTA ELITE TROPHY •
Zhuhai / Čína, tv. povrch, 2,214.500 dolarů
nedělní výsledky (06. 11. 2016)
Kvitová (3-ČR) - Svitolinová (4-Ukr.) 6-4 6-2
Statistiky zápasu
Svitolinová - Kvitová
1 esa 5
2 dvojchyby 6
64 % 1. podání 'in' 60 %
61 % úsp. 1. podání 85 %
25 % úsp. 2. podání 44 %
9 winnery 31
16 nevyn. chyby 16
0/2 hra na síti 0/2
2/2 brejkboly 5/9
  čas:  

Text: TenisPortal

Obrázek: Google obrázky